Maribor, 28.09.2023 sitemap CD-ji Dravski val E-račun Energetska sanacija DD Drava MB Javni razpisi Informacije javnega značaja Kontakti

Poklicne tržnice

To šolsko leto je za vse trenutne devetošolce obenem tudi njihovo zadnje šolsko leto na osnovni šoli, ki jo obiskujejo. Kam se vpisati v srednjo šolo? Katera srednja šola je najprimernejša? Kako se znajti v večjem mestu in kje bivati? Taka in podobna vprašanja povsem razumljivo begajo mlade, ki že sedaj morajo pričeti razmišljati o svojem nadaljnjem šolanju. Pri tem jim lahko pomagamo tudi mi, tako da se jim skupaj z vsemi srednjimi šolami predstavimo na poklicnih tržnicah, ki jih organizirajo mnoge osnovne šole. Dijaški dom Drava Maribor se je v mesecu januarju udeležil kar treh poklicnih tržnic.
V torek, 10. 1., smo se odpravili v Osnovno šolo Sveti Tomaž. Občina Sveti Tomaž, v kateri se nahaja omenjena osnovna šola, leži na obrobju Slovenskih Goric, posebnost pa je stoječ razgledni stolp, ki je na najvišjem griču Gomila (352 m) in s katerega je ob lepem vremenu čudovit razgled daleč naokrog. Barve našega dijaškega doma sta ponosno zastopala domačina teh prelepih krajev, dijaka Luka Masten in Matej Kralj.
Teden dni kasneje, 17. 1., nas je pot vodila v Osnovno šolo  Ormož. Mesto Ormož zajema širše ozemlje z ravnino in gričevjem, arheološka odkritja pa uvrščajo kraj med največja srednjeveška prazgodovinska najdbišča. Njegova lega nad Dravo z lepo urejeno graščino, parkom, cerkvijo in urbano urejenostjo zasluži obisk in daljši postanek z ogledom lokalne muzejske zbirke. Tekom dve uri trajajoče poklicne tržnice, ki je potekala v jedilnici osnovne šole, so dijaki Jure Novak, Nejc Flac in Rok Hunjadi na edinstven in zanimiv način prestavili dijaški dom, v katerem sami radi prebivajo.
Naš zadnji obisk tržnice poklicev, dne 19. 1., je bil rezerviran za najstarejše slovensko mesto, to je Ptuj. Bogata zgodovina mesta Ptuj sega v mlajšo kameno dobo, največji razcvet je mesto doživelo v rimskem času, v današnjih časih pa je ves osrednji del Ptuja tudi spomeniško zavarovan. V mestu se vsako leto odvija veliko kurentovanje, kjer tekmujejo maske iz različnih krajev, med njimi pa seveda izstopa domača, a svetovno znana, pustna maska kurent. Poklicna tržnica, ki nas je privedla do Ptuja, je potekala v Osnovni šoli Breg, kjer se je dijak Matjaž Toplak po svojih najboljših močeh potrudil osnovnošolcem in njihovim staršem čim bolje predstaviti Dijaški dom Drava Maribor.

Mentorica: Danijela Rus

Objavi na Facebook-u
Dijaški dom drava EkoSola ECO Dijaški dom Zdrava šola