Maribor, 19.02.2020 sitemap CD-ji Dravski val E-račun Energetska sanacija DD Drava MB Javni razpisi Informacije javnega značaja Kontakti

Slavnostni podpis Ekolistine

Ob 17. uri se je iz mladinske sobe našega dijaškega doma po mikrofonu zaslišal prijeten glas dijaka Jerneja Lešerja Rudolfa, ki je v svojih uvodnih besedah izrazil zadovoljstvo  z veliko obiskanostjo prireditve, namenjene slavnostnemu podpisu Ekolistine. Pri tem  je poudaril, da to lahko pomeni le eno … skrb za okolje in naravo je postala del našega  življenja.  In še kako prav je imel! V šolskem letu 2009/2010 se je Dijaški dom Drava Maribor vključil v projekt Ekošola, s katerim dijaški dom kot celota gradi vrednote za odgovoren način bivanja na tem planetu. Projekt poteka po metodologiji sedmih korakov, ki jih je potrebno doseči za pridobitev zelene zastave in naš dom je s slavnostnim podpisom Ekolistine že pri zadnjem, sedmem, koraku.

Prisrčen pozdrav je bil najprej namenjen vsem gostom, ki so se odzvali vabilu na ta dogodek, med njimi so bili: podžupan mestne občine Maribor Milan Mikl, predstavnik Ekošole Dane Katalinič ter predsednik Združenja za ekološko kmetijstvo severovzhodne Slovenije Ivan Bračko (v nadaljevanju se mu je pridružila tudi članica združenja Marija Cojhter). Obiska prireditve se je opravičil predstavnik staršev Marjan Hribar, ki bo Ekolistino podpisal naknadno. Najprej je nekaj uvodnih pozdravnih besed vsem prisotnim namenil ravnatelj našega dijaškega doma Ivan Sagadin, za njim pa so nas pozdravili tudi vsi gostje. Le-ti so v svojih govorih izrazili veselje in zadovoljstvo ob prisostvovanju na tem svečanem dogodku, obenem pa izrekli iskrene čestitke dijaškemu domu ob pridobitvi priznanja, s katerim Dijaški dom Drava Maribor sedaj uradno spada v mednarodni program Ekošole.

Še preden smo pod mentorstvom vzgojiteljice Barbare Štingl in vzgojitelja Hervika Grobelnika v Dijaškem domu Drava Maribor pričeli s projektom Ekošole, so dijaki že čutili posebno odgovornost do narave ter zdravega načina življenja. Bivša dijakinja našega doma Janja Mihelič se je poigrala s svojimi mislimi in nastala je simpatična pesmica na omenjeno temo, ki jo je prebrala dijakinja Tajda Nemec.

Jernej je v nadaljevanju programa predstavil in opisal  Ekologotip našega dijaškega doma (slika spodaj), ki ga je izdelal dijaka Kristijan Štotl. Logotip prikazuje nasmejano Zemljo, ki sledi trenutnim modnim smernicam, obenem pa se zaveda, da tudi sama nosi neko odgovornost na svojih plečih, kjer stoji ravno naš dom. In kakor zemlja skrbi za nas, tako skrbimo mi za njo. Dijaški dom Drava Maribor ve, da ni sam na tem planetu, a vendar je njegov prispevek k ohranjanju zdrave in čiste narave še kako velik.

V našem domu biva veliko odličnih glasbenikov, ki so nam ob tej priložnosti predstavili prav posebno skladbo. Gašper Kundih, Jan Juršnik in David Kreslin so vzeli v roke svoje inštrumente in veselo zaigrali ter zapeli pravi evergin z naslovom Zemlja pleše. In res bi ob taki glasbi lahko kaj kmalu zaplesali. Ampak namen prireditve je bil drugačen. Čakal nas je namreč še najpomembnejši del, to je slavnostni podpis Ekolistine našega dijaškega doma.  S podpisom Ekolistine smo se vsi podpisniki, in sicer predstavnik učencev, koordinatorji Ekošole v dijaškem domu, predstavnik Ekošole, podžupan mestne občine Maribor in ravnatelj dijaškega doma, zavezali, da bomo:

  • skrbeli za čist in urejen dijaški dom,
  • upoštevali hišni red dijaškega doma,
  • skrbeli za dobre prijateljske in medsebojne odnose,
  • s svojim obnašanjem zgled drugim,
  • k ekološkem ravnanju spodbujali starše in krajane,
  • razvijali kulturen odnos do hrane in se zdravo prehranjevali,
  • zbirali odpadni papir, kartuše in tonerje ter ločevali odpadke,
  • varčevali z vodo, energijo in papirjem ter
  • gojili odgovoren spoštljiv odnos do vseh živih bitij.

Podpisniki Ekolistine smo tako s svojim podpisom naredili dodaten korak  k odgovornemu ravnanju z našim okoljem. Ob zaključku so bili vsi prisotni vljudno povabljeni, da pred odhodom poskusijo izdelke iz ekološke pridelave ter zdrave prigrizke, ki so jih pripravili Združenje za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije in dijaki kulinaričnega krožka dijaškega doma Drava Maribor (Monika Mastnak, Monika Kolarič, Tjaša Petričič, Tanja Korez, Maša Sraka, Nina Žula, Maja Mihalinec, Nina Fras, Aleksandra Strnad in Janez Golenač) pod mentorstvom vzgojiteljice Petre Vodošek.

In najbrž ni bil le Jernej, ki si je ob tej priložnosti srčno zaželel… Naj harmonija čistega okolja, zdravega načina življenja in odgovornost do bivanja na našem prelepem planetu živi in ostaja še mnogo let.

Govor ravnatelja –>TUKAJ!

Povezava do galerije slik Eko plakatov –> TUKAJ!

Povezava do galerije slik prireditve –> TUKAJ!

Objavi na Facebook-u
Dijaški dom drava EkoSola ECO Dijaški dom Zdrava šola