Maribor, 03.10.2023 sitemap CD-ji Dravski val E-račun Energetska sanacija DD Drava MB Javni razpisi Informacije javnega značaja Kontakti

Svetovni dan boja proti AIDS-u in namen rdeče pentlje

1. december obeležujemo kot Svetovni dan boja proti AIDS-u in ob tej priložnosti smo si pripeli rdečo pentljo, ki predstavlja mednarodni simbol in kaže na to, da se ljudje zavedamo resničnosti AIDS-a med nami. AIDS ni samo problem okuženih in bolnih, ampak je svetovni globalni problem, ki se lahko dotakne vsakogar izmed nas in predstavlja grožnjo za milijone ljudi po svetu. Ljudje, ki so okuženi z virusom HIV in tisti, ki so oboleli za AIDS-om, so velikokrat odrinjeni na rob družbe, osamljeni, izolirani, diskriminirani, kar jim ne omogoča polnopravnega udejstvovanja v družbi. V Sloveniji je v zadnjih nekaj letih naraslo število novo odkritih okužb z virusom HIV, spet po drugi strani pa je število testiranj na HIV še vedno dokaj nizko. Zgodnje odkrivanje omenjenega virusa lahko v današnjih časih, ko je novih zdravil že veliko več, pripomore k daljšemu  in kakovostnejšemu življenju HIV-pozitivnih.

In kako se izogniti okužbi? Širjenje okužbe z virusom HIV lahko preprečimo z odgovorno in varno spolnostjo, z dosledno in pravilno uporabo kondoma, z rednim testiranjem ter ozaveščenostjo o posledicah okužbe. Nekateri ljudje nosijo rdečo pentljo vse dni v letu, večina pa si jo pripne prav na 1. december. Se sprašujete še zakaj ravno rdeča barva pentlje? Oblikovalci so z rdečo barvo želeli poudariti povezavo med krvjo in ljubeznijo ter sočustvovanjem do obolelih.

Tudi naši dijaki in dijakinje so pokazali zaskrbljenost glede virusa HIV in AIDS-a ter svojo solidarnost z okuženimi in si na ta dan pripeli rdeče pentlje, ki so jih še večer prej sami izdelali. Vzgojiteljica Petra Vodošek jim je priskrbela potreben material ter jim pokazala potek izdelave,  zatem pa so skupaj polnili košaro z narejenimi rdečimi pentljami, ki so si jih naslednje jutro ob odhodu v šolo pripeli na vidno mesto na svojem oblačilu.

Povezava do fotogalerije -> TUKAJ!

Objavi na Facebook-u
Dijaški dom drava EkoSola ECO Dijaški dom Zdrava šola