Maribor, 21.09.2023 sitemap CD-ji Dravski val E-račun Energetska sanacija DD Drava MB Javni razpisi Informacije javnega značaja Kontakti

Urica vesele kulture

Maribor je v letu 2012 Evropska prestolnica kulture. In ker kultura pomeni gojiti, vzgajati, spoštovati, izobraževati in je del našega vsakdanjega življenja, kot kultura oblačenja, običajev, krajine, odnosov in seveda umetnosti, smo tudi mi obeležili Prešernov dan s krajšo prireditvijo.  Kulturni praznik smo v Dijaškem domu Drava Maribor počastili s prav posebnim programom, ki so ga pripravili dijaki Uroš Krajnčič, Manoel Kerec, Matej Majhenič in Tomaž Novak, ter se z govorjeno besedo, plesom in petjem sprehodili med nekatere značilnosti Štajerske in Prlekije.
Voditeljica Maja Mihalinec je kot prvega nastopajočega napovedala dijaka Uroša Krajnčiča, ki nam je na kratko predstavil zgodovino mesta Ptuj, partnerskega mesta Evropske prestolnice kulture 2012.  Že tekom predstavitve Ptuja smo od daleč lahko slišali nenavadno zvonjenje. Le kaj je to, smo se spraševali in kaj kmalu tudi ugotovili. Na oder je priplesal pravi korant! Njegovi veliki in glasni zvonci napovedujejo prihajajoče pustovanje in prav korant je najbolj znana štajerska pustna maska. Seveda se nam je Korant tudi razkril in snel svojo masko; pod njo se je skrival dijak Manoel Kerec, ki nam je povedal nekaj informacij o slavni maski ter o pripravah na pustovanje. Sledila je glasbeno-plesna točka, kjer je del zasedbe Folklorne skupine Leščeček iz Veržeja predstavil prleške narodne noše in nas s plesom popeljal v pretekle čase. Med nastopom nam je Sara Vinkovič, dijakinja našega doma in obenem tudi članica FS Leščeček, predstavila pražnje in delavske kustume ter običaje in dogodke, ob katerih so nekoč radi zaplesali. Folkloristi so odplesali, mi pa smo se prepustili melodijam znanega prleškega kantavtorja Tadeja Vesenjaka, ki nam zapel kar v prleščini ter nas z zabavnimi in resničnimi anekdotami pošteno nasmejal. Kaj hitro je minila zabavna urica kulture, zato smo se ob koncu z veseljem še poveselili ob prijetnih zvokih harmonike, ki nam jih je zaigral dijak Matej Majhenič. Posebna zahvala gre dijakom, ki so pomagali pri organizaciji in izvedbi prireditve (priprava odra in ozvočenja), mentorjem pri organizaciji (Vanda Verdnik Bosnić, Uroš Murko, Danijela Rus) ter vsem nastopajočim, ki so nam popestrili večer slovenskega kulturnega praznika.
»Človek mora izginiti, kar naprej pa biva človeštvo in z njim bo ostalo, kar je storil človek«, je povedal  France Prešeren  že pred mnogimi leti. Naj bodo naša bodoča dejanja zgled drugim in tudi nam.

 Ogled galerije slik –> TUKAJ!

Objavi na Facebook-u
Dijaški dom drava EkoSola ECO Dijaški dom Zdrava šola