Maribor, 04.03.2024 sitemap CD-ji Dravski val E-račun Energetska sanacija DD Drava MB Javni razpisi Informacije javnega značaja Kontakti

PRIPRAVA NA UČENJE

Se ti je že kdaj zgodilo, da si vedel, da se moraš lotiti učenja, potem pa si kar naenkrat opazil, kako razmetana in pospravljanja potrebna je tvoja soba, kako lačen si, kako bi se bilo dobro najprej malo sprostiti z gledanjem televizije ali pa si privoščiti kratek sprehod po svežem zraku, skratka si našel tisoč in en izgovor, zakaj se v tem trenutku še ne moreš začeti učiti?
Da bi se izognili takšnim pastem pri začetku učenja, je potrebno razviti in ceniti naslednje navade:

Počutiti se moraš odgovornega zase – odgovornost je prepoznavanje dejstva, da je za uspeh potrebno sprejeti določene odločitve o svojih prioritetah (kaj je bolj in kaj manj pomembno), času in še čem.

Osredotoči se na svoje vrednote in principe – ne dovoli svojim prijateljem in znancem, da ti govorijo, kaj je pomembno in kaj ne.

Na prvo mesto postavi tisto, kar mora biti na prvem mestu – sledi tistim prioritetam, ki si si jih zastavil sam in ne dopuščaj drugim ljudem in stvarem, da te odvrnejo od cilja Predstavljaj si sebe v zmagoviti situaciji – ustvari si vizijo o tem, kako boš uspešno osvojil znanje in posledično dobil dobro oceno pri pisni nalogi ali pri ustnem preverjanju

Najprej poskusi razumeti druge, potem pa še, da drugi razumejo tebe – kadar imaš kakšen problem s profesorjem ali profesorico glede ocene, domače naloge itd., se postavi v njegovo/njeno kožo. Zamisli si, kako bi na njegovem/njenem mestu argumentiral dano situacijo.
Išči boljše rešitve za probleme – če ne razumeš učne snovi, obravnavane pri šolski uri, ne samo še enkrat prebrati snovi, ampak poskusi kaj drugega! Posvetuj se s profesorjem, sošolci, vzgojiteljem, starši, najdi si inštruktorja,.

Neprestano išči izzive zase

Ravnanje s časom ali kako planirati učenje

Ravnanje s časom pomeni postaviti si in slediti urniku učenja z ciljem, da bi se lahko organizirali in postavili prioritete za učenje med druge aktivnosti (prijatelji, zabava, športne in interesne aktivnosti,.). Za začetek najprej opazuj, kako porabljaš svoj čas, spomni se, kako porabljaš svoj čas in kako ga zapravljaš, zavedaj se, kdaj si produktiven.

Znanje, kako si porabil svoj čas, bi ti moralo pomagati pri planiranju in predvidevanju učenja:
Naredi si seznam stvari, ki jih moraš narediti. Potem pa se odloči, kaj storiti sedaj, kaj prestaviti na kasneje, kaj naj stori kdo drug in kaj sploh ni potrebno opraviti sedaj.

Imej dnevni/tedenski planer. Napiši si kontrolne naloge, napovedana spraševanja in drugo po časovnem zaporedju. Vedno vedi, kaj te čaka danes in jutri.
Imej tudi dolgoročni planer. Imej mesečni načrt, tako, da lahko planiraš za vnaprej. Ti načrti služijo predvsem kot opominjevalo, da si moraš učinkovito planirati čas.

Dijaški dom drava EkoSola ECO Dijaški dom Zdrava šola